lunes, 29 de agosto de 2011

RADIOGRAFIA DE L'ATUR DE SUBIRATS

No són bones les últimes dades publicades de l'Observatori del Mercat de treball per a Subirats. S'ha tancat el  mes de juliol amb 9 persones aturades més i ja estem en el 10,37%, encara que seguim éssent un dels municipis amb el percentatge més baix de la comarca.
Però, quina és la radiografia del nostre atur? La persona tipus a l'atur de Subirats és una dona, en el tram de mitjana edat (35-44), amb educació general bàsica i provinent del sector serveis.
Aquesta dada és igual si llegim l'Anuari del 2010, publicat recentment. A banda de la crisi, aquestes dades porten a una reflexió sobre la dona i la seva dificultat per a la inserció en el mercat laboral, malgrat les mesures de la Llei de conciliació,  els indicadors d'edat (franja en què normalment la cura i la criança dels fills requereix més temps); l'indicador del nivell de formació, ESO o graduat escolar i el sector de procedència (serveis) ens fa concloure que les dones aturades del nostre municipi han desenvolupat feines amb baixa remuneració, que són un complement a l'economia de la llar, amb contractació parcial, en molts casos, i en tasques poc valorades socialment (encara que molt necessàries) en el mercat de treball (neteja, serveis personals, atenció a les persones, comerç...). La dona encara té moltes pressions socials i personals que li fan prendre la decisió d'allunyar-se de l'exigent mercat de treball actual per dedicar-se al seu entorn familiar.
Però s'ha de valorar més a llarg termini si, per a la dona, i no només per a la família, paga la pena, abandonar el mercat laboral, bé per decisió pròpia, bé perquè el mercat les ha foragitat per la seva baixa empleabilitat i no se li han ofert els recursos per millorar-la.

1 comentario:

  1. Encara que dedicar-s'hi a la família es tracta d'una decisió personal, considero que la dona no hauria d'allunyar-se del mercat laboral, doncs malauradament res garanteix la continuitat a llarg termini. Per altra banda a la dona, el tenir un treball l'ha dotat d'una autonomía que li ha permès visualitzar més sortides i recursos a l'hora de pendre una decisió davant un problema. I aquest aspecte és molt important.

    ResponderEliminar