miércoles, 5 de octubre de 2011

ESTAR A L’ATUR → POSAR-SE EN RUTA

La recerca de feina és una feina, i vaja feina! Que n’és de feixuga i desagraïda tantes i tantes vegades!. Hom podem pensar que anem perduts, que els canvis que es produeixen al mercat laboral són tan ràpids que no estem prou preparats , que no disposem de les eines necessàries, que no tenim habilitats. Com veieu partim, gairebé sempre, del que “no” tenim, “no” som,“no” coneixem. És per això que sovint els aturats tenen una tendència a viure l’atur com una etapa negativa en la seva vida.
És ben cert que la situació d’atur és un fet que cada individu viu d’una manera molt diferent, tant per la seva pròpia història personal com per les seves circumstàncies econòmiques, socials i emocionals.  Una mateixa persona pot en un moment donat desitjar ésser a l’atur perquè té un projecte vital en aquell moment que, potser d’una altra manera, no podria portar a terme.  I, potser més endavant, a aquella mateixa persona ésser a l’atur és un estat que es torna insuportable per les circumstàncies que siguin.
 He donat moltes voltes per internet buscant informació sobre atur i depressió, atur i malaltia mental, atur i malalties psicosomàtiques. Escassa informació, al menys en català i/o castellà, penjada a l’abast de tothom. He trobat un estudi antic, data de l’any 1987, però vigent totalment en aquest moment. Aquest estudi fet a Anglaterra pel psiquiatra Leonardo Fagín, titulat "Stress y desempleo" i editat a la Revista Española de Neuropsiquiatría, ens emmarca com es viu la situació d'atur i les seves conseqüències en els individus i en la societat.
 Una situació (la d'aturat/da), en la gran majoria de casos no desitjada, que costa d'assolir i on és molt important el recolzament tant de la societat com de les administracions. Una situació individual que s'ha d'aprofitar per valorar les nostres capacitats, habilitats, les nostres competències,  per situar-nos front el mercat laboral i decidir la nostra ruta. 
Desterrar el "no" i canviar-ho pel "si", fer el nostre full de ruta i ENDAVANT, SEMPRE AMUNT!   
Recordeu: doneu-li la volta. Esteu a l'ATUR, però aprofiteu per posar-vos en RUTA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario