lunes, 29 de agosto de 2011

RADIOGRAFIA DE L'ATUR DE SUBIRATS

No són bones les últimes dades publicades de l'Observatori del Mercat de treball per a Subirats. S'ha tancat el  mes de juliol amb 9 persones aturades més i ja estem en el 10,37%, encara que seguim éssent un dels municipis amb el percentatge més baix de la comarca.
Però, quina és la radiografia del nostre atur? La persona tipus a l'atur de Subirats és una dona, en el tram de mitjana edat (35-44), amb educació general bàsica i provinent del sector serveis.
Aquesta dada és igual si llegim l'Anuari del 2010, publicat recentment. A banda de la crisi, aquestes dades porten a una reflexió sobre la dona i la seva dificultat per a la inserció en el mercat laboral, malgrat les mesures de la Llei de conciliació,  els indicadors d'edat (franja en què normalment la cura i la criança dels fills requereix més temps); l'indicador del nivell de formació, ESO o graduat escolar i el sector de procedència (serveis) ens fa concloure que les dones aturades del nostre municipi han desenvolupat feines amb baixa remuneració, que són un complement a l'economia de la llar, amb contractació parcial, en molts casos, i en tasques poc valorades socialment (encara que molt necessàries) en el mercat de treball (neteja, serveis personals, atenció a les persones, comerç...). La dona encara té moltes pressions socials i personals que li fan prendre la decisió d'allunyar-se de l'exigent mercat de treball actual per dedicar-se al seu entorn familiar.
Però s'ha de valorar més a llarg termini si, per a la dona, i no només per a la família, paga la pena, abandonar el mercat laboral, bé per decisió pròpia, bé perquè el mercat les ha foragitat per la seva baixa empleabilitat i no se li han ofert els recursos per millorar-la.

miércoles, 24 de agosto de 2011

V DE VEREMA, DE VINYA I DE JOVE

La verema ja està aquí. El raïm a punt, només falta el toc de sortida. I la verema porta molta feina durant unes quantes setmanes. Una feina de temporada i com tal, adequada sobretot per als joves i els estudiants.
Una bona manera de prendre contacte amb el món laboral durant uns dies, a prop de casa, o sigui que millor no ho tenim. No hi ha excuses per aquell que busca una feina durant uns dies i recollir uns diners que després aniran molt bé per fer tot allò que es vol. L'any passat la verema a l'Alt Penedès es va tancar amb més de 1300 contractes de treball, com veieu no està gens malament. Vénen temporers d'arreu, és clar, d'altres comunitats autònomes i també molts estrangers. Ja se sap amb la gent d'aquí no n'hi ha prou, són pocs dies de feina intensa, el raïm no pot esperar. La tasca és senzilla però feixuga, i alhora una bona oportunitat de treball.
Per obtenir més informació de la campanya, http://www.oficinadetreball.cat/socweb/export/sites/default/socweb_ca/ciutadans/campanyaAgraria.html

BONA VEREMA !

domingo, 21 de agosto de 2011

LA RESPOSTA ESTÀ EN EL VENT

La resposta està en el vent, per això hem d’estar atents per saber d’on bufa, no s’hi pot badar. Tenim la percepció que tot flueix  tan ràpid com el vent.
I sembla que els canvis al mercat laboral són també vertiginosos. Això ens porta a estudiar els seus fluxos i a intentar copsar quines seran les professions amb més futur, amb quins estudis tindrem més opcions per a trobar una feina que respongui  a les nostres expectatives:  econòmiques, d’horaris, de desenvolupament personal,  que donin resposta a les nostres motivacions i omplin els nostres objectius. I cap a on van ara els vents quant al mercat laboral?
 És ben cert que, actualment, tot és incert, però podem enumerar amb encert diverses activitats amb futur:
  • La defensa del medi ambient, la revaloració d'oficis tradicionals i la recerca d'alternatives per al món rural.
  • La recuperació de zones rurals i agrícoles.
  • Les tècniques sobre tractament de residus urbans i reciclatge de materials.
  • La millora del paisatge urbà, rehabilitació d'habitatges, restauració, regeneració d'espais urbans i industrials degradats.
  • Foment del turisme rural, el lleure creatiu i nous mitjans de diversió.
  • Agricultura biològica, tecnologia alimentària i noves fonts d'energia.
  • Augment de professionals amb especialitzacions relacionades amb informàtica, telecomunicacions i biotecnologia...
  • Increment d'ocupacions administratives i de gestió de nivell mitjà / alt.
  • Ocupacions relacionades amb geriatria, assistència a domicili, salut i medicina preventiva.
Per això, si busqueu feina, heu de parar atenció d'on bufa el vent.

viernes, 19 de agosto de 2011

Ningún viento te llevará a puerto si no sabes a dónde vas. Márcate objetivos concretos.

Per començar el vostre projecte professional cal definir l’objectiu. Cap on anem?
Cal asseure’s i pensar amb calma, utilitzant llapis i paper, ploma, bolígraf, rotulador, ordinador, pissarra o el mitjà que tingueu a l’abast i us sigui més còmode.

Cal veure qui som, on som, cap on volem anar, després ja veurem quin o quins són els camins que ens acostaran allò que volem. Cal tenir clar que buscar feina és ja un projecte personal, un compromís amb un mateix i, per suposat, una necessitat. El fet de començar i avançar en el vostre itinerari ja us defineix com a persones capaces de prendre decisions amb una certa autonomia i amb unes metes clares en l’aspecte professional. Aquest vídeo de la UAB ens parla d'aquesta tasca prèvia:

miércoles, 17 de agosto de 2011

BENVINGUDA

Benvinguts i benvingudes al SubiFeina, el primer blog d'orientació laboral de Subirats. Creat i pensat per ajudar-vos en la vostra recerca de feina i la definició del vostre projecte professional, tant del camí a triar com dels mitjans a utilitzar. Un blog que pretén donar resposta a les persones aturades del municipi i també per als que busquen canviar i/o millorar la seva trajectòria professional.
Per començar, parlem de les dades del mercat laboral al municipi, segons dades de l’Observatori del Mercat de Treball (http://www.iniciativeseconomiques.com/bancdedades/userfiles/File/Taxa%20atur%20municipis(4).pdf,
es tancava el mes de juny amb un 9,78% d’aturats registrats (150 persones), cosa que no està malament si ho comparem amb la comarca de l’Alt Penedès, formada per 27 municipis, i en la que Subirats ocupa la vint-i-quatrena posició en el nombre d’aturats, només tenint a darrera Vilobí, Torrelavit i Santa Fe amb un % inferior.